Duurzaam vervoer

Vooral in de technologisch geavanceerde wereld waarin wij leven, is het van cruciaal belang om groen te gaan leven. Dit komt omdat niets verandert totdat het is gedaan. Als het gaat om voertuigen, net als andere machines, veel onderzoek en fondsen worden gestoken in het maken van hen milieuvriendelijk. In recente tijden heeft ethanol na mengsel zijn populariteit als alternatief voor benzine en dieselbrandstof gewonnen. Misschien omdat deze brandstof goedkoper is, gemakkelijker te produceren, of gewoon omdat er vooruitgang is geboekt bij de verwerking ervan, waardoor het een brandstof oplevert met een betere smeerkwaliteit. Wat de oorzaak ook is, ethanol is een levensvatbare energiebron en als zodanig wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik ervan als alternatieve brandstof. Een andere oorzaak van de toename van het gebruik van ethanol als brandstof is de ontwikkeling van de manier waarop voertuigen worden aangedreven. De apparatuur die tegenwoordig in auto’s wordt gebruikt, bijvoorbeeld die in vrachtwagens en bussen, is allemaal ontworpen rond aardolie. Toen de auto werd ontworpen, was dat om het verkeer van werknemers en goederen efficiënter te laten verlopen. Bij de ontwikkeling van de auto werd vloeibaar petroleumgas als brandstof gebruikt.

Toen de behoefte aan betere brandstof duidelijk werd, kwam er een beweging op gang om te zoeken naar manieren om een schonere brandstof te maken die minder schadelijk zou zijn voor het milieu. Die beweging kwam samen met de inspanningen van de regering om te kijken naar alternatieve brandstoffen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. In de jaren zeventig werd geprobeerd ozonafbrekende chemicaliën te gebruiken bij de verwerking van plantaardige olie. Ondanks onvolkomenheden die de invoering van een vervanger voor de ozonlaag in de weg stonden, werd het systeem van oplosmiddelen voor plantaardige olie ingevoerd, om vervolgens te worden stopgezet als gevolg van bezuinigingen in de jaren zeventig.

In het midden van de jaren negentig kwam als alternatieve brandstof het algemeen geaccepteerde Ethanol beschikbaar, in plaats van de zeer milieuvriendelijke Benzine. Vrachtwagenchauffeurs boyardiseerden hun motoren en schakelden over op diesel, die gemakkelijker te onderhouden en betaalbaarder was en minder schade aan het milieu zou toebrengen. Het gebruik van fossiele diesel werd steeds moeilijker naarmate de aardgasprijzen stegen. Het probleem bij het vervoer en de opslag van dieselbrandstof zorgde ervoor dat raffinaderijen filters en andere problemen toevoegden aan de verwerking van diesel, en als gevolg daarvan was kilometerteller fraude alomtegenwoordig tot het in het midden van de jaren 2000 door wetgeving aan banden werd gelegd. Dus een betere keuzen is duurzaam vervoer.

Moderne dieselmotoren maken gebruik van geavanceerde, computergestuurde elektronische regelingen, computers genoemd. Zo hebben dieselmotoren “programma’s” die elk aspect van de werking van het voertuig regelen. Zij regelen de hoeveelheid brandstof die in de cilinders wordt gespoten, de luchtdruk die in de cilinders wordt gehandhaafd en de temperatuur van de olie. Injectoren, tankstations en brandstofleidingen zijn in hoge mate gereguleerd, en geautomatiseerde systemen regelen ook de distributie van brandstof over het wagenpark. In het verleden was de controle van deze systemen om het uur tijdrovend en bracht veel giswerk met zich mee. Vandaag echter controleren en regelen boordsensoren deze systemen, en dankzij hen kunnen we nu binnen enkele seconden nadat het voertuig van de kavel is gehaald, weten of een inspectie zal mislukken en kunnen we een voertuig automatisch vóór de aankoop afvoeren. De systemen waarschuwen de bestuurder ook wanneer te veel brandstof in de brandstoftank wordt gedetecteerd en wanneer een filterfout optreedt. Met al deze informatie zou men een actieplan kunnen formuleren om de werking van het voertuig te verbeteren. Gewoonlijk verdeelt de boordcomputer de brandstof per klasse en niveau van het voertuig over de afzonderlijke voertuigen, zodat de brandstof zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.

Voor de individuele bestuurder betekent dit dat efficiënte, vlotte ritten voor iedereen, zelfs bij slecht weer, nu mogelijk zijn. Traditionele, open lus handgeschakelde of semi-automatische transmissies worden vervangen door efficiëntere continu variabele transmissies. Dit betekent dat een bestuurder soms handmatig gas moet geven om te veel brandstof te besparen tijdens het schakelen, of handmatig moet vertragen om te voorkomen dat hij uitglijdt op gladde wegen. In beide gevallen kan de computer de nodige aanpassingen doen aan het vermogen en het koppel van het voertuig.